Gulasz winny

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis jest inspiracją z jednej z naszych kulinarnych podróży z narzeczoną, tym razem do naszych południowych sąsiadów.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
    5 szalotek
    5 ząbków czosnku
    3 opakowania słodkiej papryki
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    wino
    olej
    majeranek
    sól
    pieprz
    odrobina ostrej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz winny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę tniemy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką i odstawiamy na 2h do lodówki.
  • 2. W dużym garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy szalotkę pociętą w kostkę. Gdy cebula się zeszkli zmiejszamy ogień i wsypujemy całą słodką paprykę. Ważne - nie wrzucamy papryki na wrzący olej bo zrobi się gorzka.
  • 3. Dodajemy posiekany czosnek i mieszamy. Gdy papryka zmiesza się w całości z olejem, całość zalewamy 0,5 litra wody, zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy mięso, przecier pomidorowy i majeranek, wlewamy 0,25l wina i dusimy przez 2 godziny, co jakiś czas podlewając gulasz winem - docelowo wlana ma być cała butelka, gotujemy do miękkości mięsa.

Porady

Gulasz najlepiej smakuje z czeskimi knedlami z chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować