Gulasz wieprzowy z warzywami i grzybami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Doskonały na jesienne dni, daje mnóstwo energii i rozgrzewa.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso wieprzowe bez kości: 700 gramów
    - pietruszka: 2 sztuki
    - marchewka: 3 sztuki
    - por (biała część): 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - boczek: 150 gramów
    - czerwone wino: 4 łyżki
    - suszone mieszane grzyby: 30 gramów
    - papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - sól (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz młotkowy (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - kostka bulionowa grzybowa: 1 sztuka
    - suszona borówka: 1 łyżka
    - śmietana kremowa 30%,: 4 łyżki
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wieprzowy z warzywami i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wieprzowe(np.karkówki)umyć,osuszyć i pokroić w małą kostkę.Pietruszkę,marchewkę obrać i pokroić w kostkę.Por oczyścić pokroić w krążki. Czosnek posiekać.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę wytopić.
    Dodać mięso,obsmażyć, Wrzucić warzywa i dusić 4 minuty. Dodać
    wino,kostkę bulionową rozpuszczoną w 600 ml. gorącej wody i przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem około 60 minut.
  • 3. Grzyby wcześniej namoczone,odcedzić i dodać do mięsa po 30 minutach gotowania.
    Wraz grzybami dodać suszoną borówkę,wymieszać.Na 5 minut przed końcem
    gotowania dodać śmietankę, natkę pietruszki i doprawić do smaku solą
    i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować