Gulasz wieprzowy z warzywami i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wieprzowe(np.karkówki)umyć,osuszyć i pokroić w małą kostkę.Pietruszkę,marchewkę obrać i pokroić w kostkę.Por oczyścić pokroić w krążki. Czosnek posiekać.
2.Boczek pokroić w kostkę wytopić.
Dodać mięso,obsmażyć, Wrzucić warzywa i dusić 4 minuty. Dodać
wino,kostkę bulionową rozpuszczoną w 600 ml. gorącej wody i przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem około 60 minut.
3.Grzyby wcześniej namoczone,odcedzić i dodać do mięsa po 30 minutach gotowania.
Wraz grzybami dodać suszoną borówkę,wymieszać.Na 5 minut przed końcem
gotowania dodać śmietankę, natkę pietruszki i doprawić do smaku solą
i pieprzem.
Komentarze