Gulasz wieprzowy z warzywami

0 (0 ocen)

W ten sposób przemycam warzywa dzieciom i mężowi bo on twierdzi że-"gdyby warzywa były dobre to zające by je na polu zjadły":)

Składniki:

  • 1/2 kg wieprzowiny( karczek,łopatka bez kości )
    duża marchew
    seler(średni kawałek)
    20 dag fasolki szparagowej
    2 szt.cebuli
    3 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    2 szt pomidor(bez skórki)
    odrobina tłuszczu do smażenia mięsa
    liść laurowy
    pieprz
    majeranek
    ziele angielskie
    sól

Gulasz wieprzowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz 1. Mięso kroimy w kostkę
  • Gulasz 2. Warzywa(marchew,seler,cebule) kroimy w dużą kostkę lub paski.czosnek przeciskamy przez praskę .Pomidory bez skórki (sparzyć) i razem z papryką pokroić drobno w osobnych naczyniach.Fasolkę pokroić na mniejsze części.
  • Gulasz 3. Mięso podsmażyć na rumiano ,na tłuszczu i przekładamy do garnka
  • Gulasz 4. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek dodać do mięsa
  • Gulasz 5. Mięso podlewamy wodą,dodajemy liść laurowy, pieprz,ziele angielskie i sól.Dusimy ok 20 min
  • 6. Dodać warzywa oprócz papryki i pomidorów.Gotować do miękkości.Na koniec dodajemy paprykę i pomidory ,doprawiamy majerankiem,jeśli trzeba solą.Podajemy z ryżem ,ziemniakami lub makaronem

Komentarze

Podobne przepisy