Gulasz wieprzowy z warzywami na szynce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uniwersalny , syty gulasz z szynki wieprzowej i warzyw . Aromatyczny dzięki dodaniu domowego sosu pieczeniowego . Można go podać z dowolnymi dodatkami. Pieczywem , kaszą , makaronem , ziemniakami , plackami czy też kopytkami jak u mnie.

Składniki:

  • 300 szynki wieprzowej
    2 cebule
    3 pomidory
    5 pieczarek
    1 czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    250ml sosu pieczeniowego ( ja uzyłam domowego pozostałego z pieczenia mięs)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól , pieprz opcjonalnie w zależności od smaku dodanego sosu
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z warzywami na szynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę.
    W garnku rozgrzać smalec , smażyć szynkę na rumiano.
  • 2. Warzywa umyć.
    Pomidory sparzyć obrać ze skóry , pokroić wraz z papryką w kostkę.
    Cebulę oraz czosnek obrać posiekać drobno.
    Pieczarki obrać , pokroić w pół plasterki.
  • 3. Do podsmażonego mięsa dodać warzywa , przesmażyć razem chwilę.
    Do gulaszu wlać sos pieczeniowy , 1/2 szklanki wody oraz wsypać natkę pietruszki.
    Doprawić wg. gustu.
    Dusić pod przykryciem 25-30 min.
  • 4. Mąkę połączyć z paroma łyżkami sosu , przelać do garnka , wymieszać.
    Zostawić 2-3 min na gazie.
  • 5. Gulasz podawać z dowolnymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować