Uniwersalny , syty gulasz z szynki wieprzowej i warzyw . Aromatyczny dzięki dodaniu domowego sosu pieczeniowego . Można go podać z dowolnymi dodatkami. Pieczywem , kaszą , makaronem , ziemniakami , plackami czy też kopytkami jak u mnie.
Składniki:
300 szynki wieprzowej
2 cebule
3 pomidory
5 pieczarek
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
250ml sosu pieczeniowego ( ja uzyłam domowego pozostałego z pieczenia mięs)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól , pieprz opcjonalnie w zależności od smaku dodanego sosu
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka smalcu
Gulasz wieprzowy z warzywami na szynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać smalec , smażyć szynkę na rumiano.
2.Warzywa umyć.
Pomidory sparzyć obrać ze skóry , pokroić wraz z papryką w kostkę.
Cebulę oraz czosnek obrać posiekać drobno.
Pieczarki obrać , pokroić w pół plasterki.
3.Do podsmażonego mięsa dodać warzywa , przesmażyć razem chwilę.
Do gulaszu wlać sos pieczeniowy , 1/2 szklanki wody oraz wsypać natkę pietruszki.
Doprawić wg. gustu.
Dusić pod przykryciem 25-30 min.
4.Mąkę połączyć z paroma łyżkami sosu , przelać do garnka , wymieszać.
Zostawić 2-3 min na gazie.
Komentarze