Gulasz wieprzowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy i przyprawiamy wszystkimi przyprawiamy do smaku. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso (tak by się dość mocno przypiekło by po dolaniu wody powstał ciemny wywar). Kiedy mięso się podsmaży dolewamy około 3 szklanek gorącej wody,wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i gotujemy tak długo aż mięso zmięknie (dolewając w trakcie gotowania ubytki wody). Pieczarki myjemy,kroimy i smażymy na oliwie z oliwek. Kiedy mięso zmięknie dolewamy do garnka wodę z pieczarek wraz z pieczarkami. W kubku mieszamy mąkę wraz w zimną wodą tak by rozprowadzić dokładnie. Całość wlewamy do gulaszu dokładnie mieszając by nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze parę minut na wolnym ogniu. Podajemy z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi.
Komentarze