- 1/2 kg wieprzowiny bez kości (szynka lub łopatka)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- przyprawa do wieprzowiny lub do gulaszu
- sos do pieczeni ciemny
- 1/2 łyżki tymianku
- sól i pieprz
-1/2 łyżki koncentratu
- olej do smażenia
Gulasz wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso płuczemy i kroimy na małe kawałki
2.paprykę płuczemy, oczyszczamy z ziarenek i kroimy w paski
3.mięso smażymy na oleju aż obrumieni, zalewamy małą ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje i dodajemy do mięsa paprykę.
gdy papryka się podsmaży zalewamy małą ilością wody.
4.cebulę obieramy i kroimy w paski i dodajemy do duszonego mięsa i papryki i dodajemy jeszcze troszkę wody aż mięso będzie przykryte
5.gdy wszystkie składniki są już miękkie przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem dodajemy także koncentrat do smaku.
6.sos do pieczeni przygotowujemy z 1/2 szklanki wody i dodajemy do gulaszu i mieszamy aż sos będzie gęsty.
Porady
tak przyrządzony gulasz można podawać z ziemniakami lub z makaronem
Komentarze