gulasz wieprzowy z papryką

0 (0 ocen)

  • 15 min

jest bardzo smaczny :) polecam

  • 15 min

Składniki:

  • - 1/2 kg wieprzowiny bez kości (szynka lub łopatka)
    - 1 czerwona papryka
    - 1 żółta papryka
    - 2 cebule
    - przyprawa do wieprzowiny lub do gulaszu
    - sos do pieczeni ciemny
    - 1/2 łyżki tymianku
    - sól i pieprz
    -1/2 łyżki koncentratu
    - olej do smażenia

Gulasz wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso pokrojone na małe kawałki 1. mięso płuczemy i kroimy na małe kawałki
  • papryka 2. paprykę płuczemy, oczyszczamy z ziarenek i kroimy w paski
  • wieprzowina z papryką 3. mięso smażymy na oleju aż obrumieni, zalewamy małą ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje i dodajemy do mięsa paprykę.
    gdy papryka się podsmaży zalewamy małą ilością wody.
  • wieprzowina 4. cebulę obieramy i kroimy w paski i dodajemy do duszonego mięsa i papryki i dodajemy jeszcze troszkę wody aż mięso będzie przykryte
  • duszona wieprzowina z papryką 5. gdy wszystkie składniki są już miękkie przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem dodajemy także koncentrat do smaku.
  • 6. sos do pieczeni przygotowujemy z 1/2 szklanki wody i dodajemy do gulaszu i mieszamy aż sos będzie gęsty.

Porady

tak przyrządzony gulasz można podawać z ziemniakami lub z makaronem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy