Gulasz wieprzowy z nutą kawy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

To propozycja dla fanów kawy - mała dawka, która daje "kopa" sosowi i podkręca smak :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ½ kg szynki lub łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
    3 cebule pokrojone w plasterki
    1 duża marchewka pokrojona w plasterki
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka bulionu wołowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    100 ml bardzo mocnego Espresso
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
    ½ łyżeczki wędzonej papryki
    Sól, pieprz
    2 łyżki mąki (ewentualnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z nutą kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni lub w rondlu podsmażamy na 2 łyżkach oleju wszystkie rodzaje papryk aż zacznie unosić się ich zapach. UWAGA trzeba uważać aby ich nie przypalić . Do przesmażonej papryki dodajemy mięso i podsmażamy na dużym ogniu aż ładnie się zarumieni. Kiedy mięso będzie zarumienione dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany w plasterki czosnek. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę oleju. Smażymy około 2 minut. Po tym czasie dodajmy pokrojoną w plasterki marchewkę i smażymy 1 minutę. Do mięsa dodajemy espresso , bulion i koncentrat pomidorowy. Gulasz przykrywamy i dusimy min. 45 minut (do czasu aż mięso będzie miękkie, a sos zredukuje się o 1/3 ). Solimy i pieprzymy do smaku.

Porady

Jeśli lubicie gęste sosy to zaprawiamy gulasz mąką. 2 łyżki mąki mieszamy ze 100 ml zimnej wody i wlewamy do sosu, gotujemy przez 10 minut. Ja osobiście nie zaprawiam gulaszu, w tym przepisie cebula z marchewką stworzą gęsty sos, a im dłużej pozwolimy gulaszowi się dusić, tym będzie on gęściejszy i mąka nie będzie potrzebna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować