Gulasz wieprzowy z maślakami i papryką

0 (0 ocen)

Pyszne rozgrzewające danie które polecam w sezonie jesienno grzybowym. Maślaki można zastąpić innymi świeżymi grzybami.

Składniki:

  • 500g mięsa gulaszowego wieprzowego
    2 czerwone papryki
    300g świeżych lub mrożonych maślaków
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    przyprawa do gulaszu
    papryka mielona słodka (ok 2 łyżki)
    sól i pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    natka pietruszki
    1-2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z maślakami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, opłukać i posypać przyprawą do gulaszu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso, zarumienić. Podsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać liść, ziele, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę, sól, pieprz i zalać 2 szklankami wody. Całość dusić pod przykryciem do miękkości.
  • 2. Maślaki oczyścić i podgotować, odcedzić. Pod koniec duszenia mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w kostkę, i maślaki. Całość zaprawić mąką i wodą, zagotować. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniaki lub ulubioną kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować