Gulasz wieprzowy z marchewką

5 (182 ocen)

  • 50 min

Dzis na obiad polecam aromatyczny i sycący gulasz wieprzowy z duszoną w sosie marchewka na wywarze z rosołu -lekko pomidorowy.Danie smaczne i sycące-polecam:)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny np karkówki
    30 dag młodej marchewki
    3 średnie cebule
    1 łyżka smalcu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    około400 ml rosołu
    1 łyżka masła
    50 ml gęstej kwaśnej śmietany
    1 łyzka maki
    2 łyzki koncetratu pomidorowego
    sól
    pieprz świezo zmielony
    oraz szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec i bsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
    2. Marchewke umyć obrac ze skórki i pokroić w plasterki.Dodać do mięsa a nastepnie doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem, dodac koncentrat .
    Całośc dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.
    Podawac z ryzem lub ziemniakami:)Smacznego.

Porady

podawac z ziemniakami:) lub ryzem. jesli chcemy zeby potrawa była ostrzejsza w smaku , dodajmy ostra paprykę zamiast słodkiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować