Gulasz wieprzowy z makaronem spaghetti

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny i pożywny gulasz wieprzowy, podany z makaronem spaghetti.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 0,7 kg
    cebula 2 sztuki
    domowa pasta rosołowa 2 łyżki
    włoszczyzna suszona 3 łyżki
    liść laurowy 3 szt.
    ziele angielskie 8 ziaren
    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    sól
    pieprz ziołowy
    lubczyk
    majeranek 2 łyżki
    smalec do smażenia
    woda 2 litry
    mąka do zagęszczenia
    śmietana 30% do zabielenia
    makaron spaghetti
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z makaronem spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 3 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. W między czasie zagotowujemy 2 litry wody z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, lubczykiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Gdy duszone na patelni mięso z cebulą są miękkie, przekładamy całość łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru. Doprawiamy do smaku przyprawami, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zagęszczamy gulasz mąką i zabielamy śmietaną, chwilę gotujemy i zakańczamy gotowanie. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem spaghetti.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować