Zapraszam na smaczny gulasz. Przygotowany z mięsa wieprzowego z dodatkiem czerwonej i żółtej papryki. Danie polecam na obiad np. z ziemniakami. ryżem lub kaszą.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego
1 czerwona papryka
1/2 żółtej papryki
1 cebula
3 - 4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
400 ml gorącej wody
kilka listków laurowych
kilka ziarenek jałowca
100 ml zimnej wody
1 łyżka mąki
sól do smaku
biały pieprz do smaku
słodka papryka w proszku do smaku
Gulasz wieprzowy z kolorowymi paprykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, osuszamy z wody. Kroimy i usuwamy pestki, kroimy w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pokrojone warzywa, smażymy przez kilka minut. Przekładamy do miseczki. Na patelnię wkładamy mięso i smażymy przez około 10 minut, dodajemy przesmażone warzywa, przyprawy i wlewamy gorącą wodę. Gotujemy do miekkości mięsa.
Do zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy.
Ugotowany gulasz doprawiamy do smaku i wlewamy wodę z mąką, zagotowujemy.
Komentarze