ok. 600 g wieprzowiny (ja użyłam szynki),
2 marchewki,
3/4 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę (użyłam mrożonej),
1/2-3/4 szklanki mrożonego groszku,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka dużych pieczarek,
woda lub domowy bulion (ok. 3- 4 szklanek),
opcjonalnie 1/3 szklanki śmietanki (18-30%),
1-2 łyżki mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub rozmaryn i tymianek), słodka i ostra papryka
kilka czubatych łyżek natki pietruszki
Gulasz wieprzowy z dynią i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu (do lekkiego zarumienienia). Odłożyć. Marchewkę pokroić w plastry, podsmażyć z drobno posiekanymi cebulą i czosnkiem. Dodać plasterki pieczarek, a po kilku minutach wrzucić mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (w takiej ilości, by delikatnie zakryła składniki; gdyby płyn za szybko wyparował podczas gotowania, można go uzupełniać) i doprawić. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw (ok. 40-50 minut). Na 10 minut przed końcem duszenia dodać dynię, a 5-6 minut później groszek i natkę pietruszki. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub śmietanki. Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Komentarze