Gulasz wieprzowy z dynią i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nowa odsłona tradycyjnego gulaszu.

  • 60 min

Składniki:

  • dla 3-4 osób:

    ok. 600 g wieprzowiny (ja użyłam szynki),
    2 marchewki,
    3/4 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę (użyłam mrożonej),
    1/2-3/4 szklanki mrożonego groszku,
    duża cebula,
    3 ząbki czosnku,
    opcjonalnie kilka dużych pieczarek,
    woda lub domowy bulion (ok. 3- 4 szklanek),
    opcjonalnie 1/3 szklanki śmietanki (18-30%),
    1-2 łyżki mąki,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub rozmaryn i tymianek), słodka i ostra papryka
    kilka czubatych łyżek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z dynią i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu (do lekkiego zarumienienia). Odłożyć. Marchewkę pokroić w plastry, podsmażyć z drobno posiekanymi cebulą i czosnkiem. Dodać plasterki pieczarek, a po kilku minutach wrzucić mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (w takiej ilości, by delikatnie zakryła składniki; gdyby płyn za szybko wyparował podczas gotowania, można go uzupełniać) i doprawić. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw (ok. 40-50 minut). Na 10 minut przed końcem duszenia dodać dynię, a 5-6 minut później groszek i natkę pietruszki. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub śmietanki. Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować