Gulasz wieprzowy z dynią

4.5 (198 ocen)

Dynia jest idealnym dodatkiem do wszelakich dań na słodko, słono i do wypieków. Często gości na moim stole.

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
    1 kg mięsa gulaszowego
    3 łyżki oleju
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka słodkiej papryki
    300 ml czerwonego wytrawnego wina
    500 ml bulionu z kostki
    400 g dyni
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wieprzowy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy i kroimy w małą kosteczkę, cebulę i czosnek siekamy, mięso kroimy w kostkę.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso, odkładamy na bok i na tłuszczu podsmażamy warzywa, cebulę i czosnek.
  • 3. Mięso z powrotem wkładamy do garnka i dodajemy przecier, paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość zalewamy winem i bulionem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dusimy w piekarniku przez ok. 80 minut w temp. 175 stopni. Po tym czasie dodajemy dynię pokrojoną w kawałki i zapiekamy kolejne 30 minut.
  • 4. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować