Gulasz wieprzowy z batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać z łupinek, a papryki oczyścić z nasion.
2.Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, oprószyć je solą, pieprzem oraz papryką, podsmażyć. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek – całość przemieszać i jeszcze chwilę podsmażać.
3.W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego zrumienione mięso. Na patelnię wlać kilka łyżek bulionu, przemieszać i przelać do garnka z mięsem. Dołożyć liść laurowy oraz ziele angielskie, zredukować ogień. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, bataty i papryki oraz koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawić całość pieprzem oraz maggi. Gotować jeszcze około 30 minut.
4.Pod koniec gotowania gulasz zaprawić mąką – odebrać z garnka około ½ szklanki sosu, dokładnie rozetrzeć w nim mąkę i wlać do garnka intensywnie mieszając. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze