Gulasz węgierski

0 (0 ocen)

Gulasz węgierski - to pachnąca i bardzo sycąca kompozycja dodająca energii. Smaczny na każdą porę roku.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
    2 szklanki bulionu
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 pomidory
    2 marchewki
    1 mała cukinia
    1 czerwona papryka
    3 duże ziemniaki
    1 listek laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    majeranek,bazylia,kminek,papryka słodka mielona,papryka ostra
    mielona,sól do smaku
    posiekana natka pietruszki
    olej

Gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso pokroić w kostkę.Cebulę i ząbki czosnku obrać,drobno pokroić.
    Paprykę,marchewkę,cukinię (bez miąższu) pokroić na kawałki.
    Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i drobno pokroić. Ziemniaki
    obrać i pokroić w kostkę.
  • 2.
    W garnku rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić cebulę i
    smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
    Do cebuli dorzucić mięso,wymieszać i odsmażyć z każdej strony.Mięso
    zalać bulionem.Gotować na wolnym
    ogniu.Gdy mięso będzie miękkie dodać warzywa i przyprawić do smaku.
    Dusić do miękkości warzyw. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
  • Gulasz węgierski 3. Podawać np. z ziemniakami, kaszą gryczaną lub pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy