Gulasz w sosie cebulowym

0 (0 ocen)

Z mężem uwielbiamy cebulę pod każdą postacią.

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
    3 cebule
    kawałek marchewki, pora i pietruszki
    mąka
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Gulasz w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, pora pokroić w cienkie półplasterki.
  • 2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso, a następnie dusić. Dodać włoszczyznę. Po ok. 15 minutach dodać cebulę. Wszystko dusić do miękkości mięsa.
  • 3. Jeżeli sos wyparuje - dolać wody, doprowadzić do wrzenia i oprószyć mąką po czym szybko rozmieszać. Na koniec doprawić do smaku.

Porady

Taki gulasz podaję z kaszą gryczaną. Aby była smaczniejsza można ją uprażyć na sosie z gulaszu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy