Potrawa nawiązuje nazwą do jednego z największych miast Węgier-Segedyna (czyt. Szegedyna), jednak przepis znalazłam w starej książce "Kuchni Polskiej". Stanowi świetną alternatywę dla nudnego gulaszu.
1 godz. 40 min
Składniki:
70 dag mięsa wieprzowego w kawałku (szynki lub łopatki), 35-40 dag kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, 2 kostki drobiowe (lub wołowe), sól i pieprz do smaku, łyżka śmietany 12%, olej do smażenia
Gulasz szegedyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojone w kosteczkę cebule. Gdy się zezłocą zdejmujemy z ognia, dodajemy wszystkie przyprawy i kostki rosołowe. Mieszamy i dodajemy mięso.
2.Całość smażymy, aż mięso ze wszystkich stron zmieni kolor na jasny. Należy często mieszać, by przyprawy nie przywarły do dna. Dolewamy 700 ml wrzątku i gotujemy 40 minut.
3.Gdy mięso będzie dobre (łatwo się kroi za pomocą widelca) dodajemy opłukaną i pokrojoną niezbyt drobną kapustę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka (ok. pół godziny).
4.Jedną łyżkę śmietany łączymy w kubku z niewielką ilością gotowego sosu z gulaszu, po czym wlewamy z powrotem do rondla z kapustą i mięsem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia na kilka minut. Gulasz podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym (jeśli lubimy bardzo kwaśne potrawy).
Komentarze