Gulasz szegedyński

5 (157 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Potrawa nawiązuje nazwą do jednego z największych miast Węgier-Segedyna (czyt. Szegedyna), jednak przepis znalazłam w starej książce "Kuchni Polskiej". Stanowi świetną alternatywę dla nudnego gulaszu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 70 dag mięsa wieprzowego w kawałku (szynki lub łopatki), 35-40 dag kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, 2 kostki drobiowe (lub wołowe), sól i pieprz do smaku, łyżka śmietany 12%, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz szegedyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojone w kosteczkę cebule. Gdy się zezłocą zdejmujemy z ognia, dodajemy wszystkie przyprawy i kostki rosołowe. Mieszamy i dodajemy mięso.
  • 2. Całość smażymy, aż mięso ze wszystkich stron zmieni kolor na jasny. Należy często mieszać, by przyprawy nie przywarły do dna. Dolewamy 700 ml wrzątku i gotujemy 40 minut.
  • 3. Gdy mięso będzie dobre (łatwo się kroi za pomocą widelca) dodajemy opłukaną i pokrojoną niezbyt drobną kapustę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka (ok. pół godziny).
  • 4. Jedną łyżkę śmietany łączymy w kubku z niewielką ilością gotowego sosu z gulaszu, po czym wlewamy z powrotem do rondla z kapustą i mięsem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia na kilka minut. Gulasz podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym (jeśli lubimy bardzo kwaśne potrawy).

Porady

Porcja dla 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować