Gulasz pomidorowy

0 (0 ocen)

Pożywny i syty gulasz w sosie pomidorowym, świetny do kaszy. Podajemy z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

Składniki:

  • - 0,5 kg łopatki wieprzowej
    - 2 cebule
    - 3 szklanki wody
    - 1 kostka mięsna
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 1 łyżeczka majeranku
    - olej do smażenia
    - ok. 1 łyżka mąki + ¼ szklanki wody
    - sól, pieprz.

Gulasz pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju wraz z cebulą pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przekładamy do dużego garnka. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę mięsną, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i majeranek. Dusimy ok. 50 minut do miękkości.
  • 2. Pod koniec mieszamy mąkę w ¼ szklanki wody i zagęszczamy gulasz. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą i ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy