REKLAMA

Gulasz po myśliwsku z karkówki

wyświetlono: 742 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Gulasz po myśliwsku do doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Niezwykle aromatyczny sos z dodatkiem grzybów i papryki idealnie pasuje do kaszy gryczanej i placków ziemniaczanych. Dla złagodzenia smaku sosu można podawać go z kleksem z kwaśnej śmietany. Polecam!

opublikowany: 30.04.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    600 g mięsa wieprzowego (użyłam karkówki)
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3-4 ziela angielskie
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    1 łyżka mielonej, wędzonej słodkiej papryki
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonego cząbru
    1 korzeń pietruszki
    1-2 marchewki
    kawałek selera
    1 czerwona papryka
    1 garść suszonych grzybów (podgrzybek, prawdziwek)
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    50 g mąki pszennej

    Dodatkowo:
    3-4 ogórki kiszone
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić Gulasz po myśliwsku z karkówki?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy ok. 20 minut.
    Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Następnie posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju aż się zarumieni.
    Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Pietruszkę i selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach, marchewkę kroimy w grubsze plasterki. Warzywa i namoczone grzyby dodajemy do mięsa i podsmażamy kilka minut. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy i dusimy/gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 ½ – 2 godziny.
    Pod koniec ewentualnie doprawiamy gulasz po myśliwsku solą i pieprzem. Do gotowego gulaszu pod koniec gotowania można dodać też pokrojone w plasterki ogórki kiszone, ale osobiście wolę podać je oddzielnie.
    Gulasz po myśliwsku podajemy z kaszą lub innymi dodatkami.
    Smacznego!

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Lidka Bawolska IMG_3861

Śledzie po myśliwsku

Te śledzie skradły moje serce jak i kubki smakowe, myślę że i posmakują wielu z Was :)

kategoria: Przekąski opublikowany: 19.09.2019 | wyświetlono: 13803 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Gulasz z karkówki

Pyszne mięsko z sosem i pieczarkami:)

kategoria: Dania główne Sosy gulasz opublikowany: 03.11.2014 | wyświetlono: 886 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE