Gulasz orkiszowy z młodymi warzywami, pieczarkami i fistaszkami

  • wyświetlono: 60 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wegetariański gulasz z młodymi warzywami z dodatkiem grzybów oraz odżywczych orzechów ziemnych, zagęszczony płatkami orkiszowymi z pełnego ziarna. Zdrowa i pożywna potrawa, którą wyśmienicie uzupełniają aromatyczne przyprawy i świeże, pachnące zioła.

P10
  • 5 porcje
  • 55min
  • Łatwy

Składniki

450 g oskrobanych młodych ziemniaków
2 małe młode cukinie (łącznie 380 g)
230 g oczyszczonych pieczarek
200 g oczyszczonej młodej marchewki
100 g oczyszczonej cebuli dymki
80 g oczyszczonego młodego selera korzeniowego
4 ząbki młodego czosnku
po 2 łyżki posiekanych świeżych ziół – koperku (np. anyżowy), bazylii, lubczyku
6 łyżek prażonych orzechów ziemnych
8 łyżek pełnoziarnistych płatków orkiszowych
3 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
6 suszonych jagód jałowca
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz orkiszowy z młodymi warzywami, pieczarkami i fistaszkami

  • Gulasz orkiszowy z młodymi warzywami, pieczarkami i fistaszkami1. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone na małe cząstki ziemniaki, cukinię i pieczarki, pokrojone w talarki marchewkę i dymkę, rozdrobniony w kostkę seler oraz obrany i posiekany czosnek. Następnie wlać sos sojowy, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione jagody jałowca, wsypać paprykę słodką i ostrą oraz gałkę muszkatołową. Składniki chwilę smażyć, mieszając. Zawartość garnka zalać mlekiem i wodą, wsypać Vegetę, po czym całość doprowadzić do wrzenia. Składniki dusić ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
  • Gulasz orkiszowy z młodymi warzywami, pieczarkami i fistaszkami2. Następnie wsypać orzechy i płatki orkiszowe, wymieszać i dusić 5 min.
  • Gulasz orkiszowy z młodymi warzywami, pieczarkami i fistaszkami3. Po tym czasie dodać posiekane zioła i śmietanę. Całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Na końcu potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkilubczykprzystawkaoliwaowoce jałowcabazyliagulaszmłode ziemniakijogurt naturalnyśmietanamłoda marchewkamłoda cukiniaorzechy arachidowekolacjaobiadmlekona ciepłogałka muszkatołowaziele angielskiefistaszkiaromatycznypapryka słodkapapryka ostraorzechy ziemnena latopikantnezdrowyorientalnytaniprostyvegetana ostrooryginalnyna mlekucebula dymkapłatki orkiszowez orzechamiwegetariańskiz grzybamipełnoziarnisteprażone orzechyliście lauroweseler korzeniowyz płatkamiz młodych warzywprzepis_miesiąca1000pożywnyzabielanymłody selerkoperek anyżowyjagody jałowcazagęszczanymłody czosnekciemny sos sojowyz pełnego ziarna
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z mięsem i kaszą orkiszową

Dodane przez: joanna30

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą...

Choć są trochę pracochłonne to...

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

Rozgrzewający i treściwy sos z...

gulasz

Dodane przez: Aninka88

Gulasz z wątróbki i pieczarek

tani i pożywny gulasz

gulasz

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Gulasz wieprzowy z warzywami i kaszą gryczaną

Bardzo lubię gulasze z dodatkiem...

Gulasz z ciecierzycą

Dodane przez: Alex M

Pomidorowy gulasz wieprzowy z ciecierzycą...

Sycący i rozgrzewający gulasz z...

Gulasz z indyka fasolą i warzywami

Dodane przez: bogusia82

Gulasz z indyka fasolą i warzywami

Pyszny i sycący gulasz z piersi...