Gulasz orkiszowy z młodymi warzywami, pieczarkami i fistaszkami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wegetariański gulasz z młodymi warzywami z dodatkiem grzybów oraz odżywczych orzechów ziemnych, zagęszczony płatkami orkiszowymi z pełnego ziarna. Zdrowa i pożywna potrawa, którą wyśmienicie uzupełniają aromatyczne przyprawy i świeże, pachnące zioła.

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g oskrobanych młodych ziemniaków
    2 małe młode cukinie (łącznie 380 g)
    230 g oczyszczonych pieczarek
    200 g oczyszczonej młodej marchewki
    100 g oczyszczonej cebuli dymki
    80 g oczyszczonego młodego selera korzeniowego
    4 ząbki młodego czosnku
    po 2 łyżki posiekanych świeżych ziół – koperku (np. anyżowy), bazylii, lubczyku
    6 łyżek prażonych orzechów ziemnych
    8 łyżek pełnoziarnistych płatków orkiszowych
    3 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    3 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    6 suszonych jagód jałowca
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki Gulasz

Gulasz orkiszowy z młodymi warzywami, pieczarkami i fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz orkiszowy z młodymi warzywami, pieczarkami i fistaszkami 1. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone na małe cząstki ziemniaki, cukinię i pieczarki, pokrojone w talarki marchewkę i dymkę, rozdrobniony w kostkę seler oraz obrany i posiekany czosnek. Następnie wlać sos sojowy, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione jagody jałowca, wsypać paprykę słodką i ostrą oraz gałkę muszkatołową. Składniki chwilę smażyć, mieszając. Zawartość garnka zalać mlekiem i wodą, wsypać Vegetę, po czym całość doprowadzić do wrzenia. Składniki dusić ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
  • Gulasz orkiszowy z młodymi warzywami, pieczarkami i fistaszkami 2. Następnie wsypać orzechy i płatki orkiszowe, wymieszać i dusić 5 min.
  • Gulasz orkiszowy z młodymi warzywami, pieczarkami i fistaszkami 3. Po tym czasie dodać posiekane zioła i śmietanę. Całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Na końcu potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować