Gęsty gulasz o bardzo przyjemnym, dominującym smaku leśnych grzybów z dodatkiem marchewki.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-70 dag łopatki lub szynki wieprzowej
-4 duże marchewki
-4 duże cebule
-10 dag suszonych grzybów
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-1 łyżeczka czosnku granulowanego
-2 łyżki przyprawy myśliwskiej
-sól i pieprz do smaku
-olej do smażenia
-0,3 l wrzątku
-0,2 l wody
Gulasz na suszonych grzybkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone w kostkę mięso obtaczamy w przyprawie do mięs, grzyby moczymy w 0,3 l wrzątku, cebulę kroimy w kostkę.
2.Cebulę wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem, przesmażamy na złoto, dodajemy drobno posiekane grzybki i chwilę smażymy.
3.Wrzucamy mięso i smażymy przez 7 minut od czasu do czasu mieszając.
4.Wlewamy wywar z moczonych grzybów oraz wodę. Mieszamy, całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez pół godziny od czasu do czasu mieszając.
5.Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, czosnek granulowany, sól i pieprz. Dusimy około 15 minut do miękkości marchwi. Skrobię rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do gulaszu ciągle mieszając. Zagotowujemy. Smacznego!
Komentarze