Gulasz mięsny z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2.Cebulę obieramy, kroimy w pióra, wsypujemy do mięsa i jeszcze chwilę podsmażamy.
3.Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w krążki. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy tyle wody aby było przykryte. Paprykę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie dodajemy do mięsa. Doprawiamy przyprawą do gulaszu oraz ostrą mieloną papryką. Dusimy do miękkości.
4.Kilka łyżek sosu odlewamy i studzimy. Mieszamy z mąką i ponownie wlewamy do garnka. Gotujemy ciągle mieszając. Podajemy z kaszą gryczaną i posypaną natką pietruszki.
Porady
Gulasz można również podać z makaronem lub ziemniakami.
Komentarze