Gulasz madrycki- DANIA Z PATELNI

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Jest to hiszpańskie jednogarnkowe danie pochodzące z Madrytu. Idealne, rozgrzewające danie na tę porę roku w Polsce. W Madrycie jadane w dwóch etapach: wywar podaje się z makaronem, a mięso i warzywa w drugiej kolejności jako danie główne.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy w puszce
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    1/2 małego selera
    1 marchewka
    1 cebula
    1 l wody
    5 łyżek oliwy
    300 g kiełbasy chorizo
    400 g szynki wieprzowej
    sól, pieprz, tymianek, majeranek,
    szczypiorek do podania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz madrycki- dania z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler, marchew i cebulę kroimy w plastry, polewamy oliwą i podpiekamy w piekarniku 10 minut w 200 stopniach C.
  • 2. Na dużej, suchej patelni podsmażamy chorizo. Zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy szynkę, pokrojoną w małe kawałki. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
  • 3. Dodajemy upieczone warzywa oraz ciecierzycę, liść laurowy i ziele angielskie. Dalej dusimy, doprawiając do smaku. Trochę czasu zajmie zanim mięso i warzywa zmiękną.
  • 4. W wersji hiszpańskiej podajemy najpierw wywar z ugotowanym w nim drobnym makaronem, a potem mięso i warzywa. W wersji polskiej (mojej) cały gulasz podajemy w głębokim naczyniu, dodajemy szczypiorek i podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować