Gulasz kurkowo-drobiowy

5 (186 ocen)

  • 60 min

Pyszny gulasz z chrupiącymi kurkami i delikatnym drobiowym mięsem. Doskonale się prezentuje i smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • 1l bulionu
    400g kurek
    podwójna pierś z kurczaka
    1 duża cebula
    1-2 ząbki czosnku
    2 młode marchewki
    pęczek natki pietruszki
    pęczek koperku
    przyprawa do drobiu lub do gulaszu
    sól, pieprz czarny i ziołowym, papryka słodka
    3-4 łyżki śmietany
    3 łyżki mąki do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz kurkowo-drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyścić i pokroić pierś kurczaka, kurki, cebulę i marchew. Pierś kurczaka wymieszać z przyprawą do drobiu (lub gulaszu) pieprzem czarnym i słodką papryką, usmażyć. Posiekać natkę pietruszki i koperek.
  • 2. Do gotującego się bulionu dodajemy marchew i usmażone piersi kurczaka. Gotujemy na małym ogniu.
  • 3. Smażymy kurki, gdy woda odparuje dodajemy posiekaną cebulę i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem ziołowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy. Smażymy do zeszklenia się cebuli.
  • 4. Dodajemy do bulionu podsmażone kurki z cebulą, natkę pietruszki i koperek.
    Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Na koniec dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną sosu z gulaszu. Dodajemy powoli do gulaszu zarazem mieszając.
    Zdejmujemy z ognia.

Porady

Gulasz pasuje zarówno do kaszy, ryżu, ziemniaków jak i makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować