Gulasz kurkowo-drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyścić i pokroić pierś kurczaka, kurki, cebulę i marchew. Pierś kurczaka wymieszać z przyprawą do drobiu (lub gulaszu) pieprzem czarnym i słodką papryką, usmażyć. Posiekać natkę pietruszki i koperek.
2.Do gotującego się bulionu dodajemy marchew i usmażone piersi kurczaka. Gotujemy na małym ogniu.
3.Smażymy kurki, gdy woda odparuje dodajemy posiekaną cebulę i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem ziołowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy. Smażymy do zeszklenia się cebuli.
4.Dodajemy do bulionu podsmażone kurki z cebulą, natkę pietruszki i koperek.
Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
5.Na koniec dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną sosu z gulaszu. Dodajemy powoli do gulaszu zarazem mieszając.
Zdejmujemy z ognia.
Porady
Gulasz pasuje zarówno do kaszy, ryżu, ziemniaków jak i makaronu.
Komentarze