kakao idealnie nadaje się nie tylko do deserów czy wypieków ale, sprawdzi się idealnie w daniach wytrawnych nadając im głębię koloru a przy tym nie zmieniając smaku potrawy jeśli nie dodamy go za wielę
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg łopatki lub karkówki
1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonego kminku
szczyptę oregano
szczyptę przyprawy do kurczaka
1 łyżeczkę gorzkiego kakao
sól i pieprz do smaku
2 - 3 łyżki ostrego ketchupu
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
Gulasz kakaowo - keczupowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni lub garnku z niewielką ilością oleju podsmażamy mięsko. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 min. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, ketchup, kakao, oraz wodę. Dokładnie mieszamy i pod przykryciem na małym ogniu dusimy do miękkości. Gotowy gulasz podajemy z ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.
Komentarze