Gulasz jagnięcy z owocową nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie wszyscy przyzwyczajeni są do smaków, które nie są „wpajane” nam od dziecka. Mamy na myśli drób wieprzowinę i nie lada gratkę, wołowinę. Z tą ostatnią to ciężko z „obrobieniem”. Twarda, łykowata i takie tam (większość tak uważa). Szkoda, że nie nauczeni jesteśmy urozmaicenia. A co powiecie na jagnięcinę? Dobrze przygotowana rozpływa się w ustach. Dodatek gruszki i cynamonu jest poezją. Wydaje się ekstrawaganckim daniem, jednak pamiętać trzeba, że takimi daniami były „standardy” jeszcze przed kilkudziesięcioma laty.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g jagnięciny
    2 duże gruszki
    1 marchew
    2 łodygi selera naciowego
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    600 ml bulionu cielęcego
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    100 ml czerwonego wina wytrawnego
    1 gałązka rozmarynu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz jagnięcy z owocową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz jagnięcy z owocową nutą 1. Mięso kroimy w kostkę.
    Cebule, czosnek i seler siekamy.
    Gruszki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Mięso podsmażamy na oleju. Wrzucamy posiekane warzywa. Chwilę dusimy pod przykryciem.
    Dodajemy gruszki i marchew, smażymy.
    Wlewamy wino, dodajemy cynamon i gałązkę rozmarynu. Odparowujemy alkohol. Zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagnięcina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować