Gulasz drobiowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i natrzeć sokiem z cytryny i przyprawa uniwersalna. Zakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Mięso obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.
Selera obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Pieczarki obrać i pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Wszystkie jarzyny przekładamy do podsmażonego kurczaka, zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości warzyw.
Śmietanę mieszamy z żółtkiem, 1 łyżką mąki i szczyptą gałki muszkatałowej.
Dodajemy do mięsa i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.
Komentarze