Gulasz drobiowy z warzywami

0 (0 ocen)

Kalafior jadłam tylko z bułką tartą, ale połączony w gulaszu z mięskiem jest bardzo dobry.

Składniki:

  • - 50 dag piersi z kurczaka
    - 2 cebule
    - 1 mały kalafior
    - kawałek selera
    - 10 pieczarek
    - 200 ml śmietany
    - sok z cytryny
    - przyprawa uniwersalna
    - 1 żółtko
    - sól, pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - 1 łyżka mąki
    - 3 łyżki zieleniny - koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano

Gulasz drobiowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i natrzeć sokiem z cytryny i przyprawa uniwersalna. Zakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

    Mięso obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.

    Selera obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Pieczarki obrać i pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.

    Wszystkie jarzyny przekładamy do podsmażonego kurczaka, zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości warzyw.
    Śmietanę mieszamy z żółtkiem, 1 łyżką mąki i szczyptą gałki muszkatałowej.

    Dodajemy do mięsa i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy