Gulasz drobiowy z soczewicą i koperkowym ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne danie. Sos przygotowałam z mięsa mielonego z indyka i soczewicy. Sos podany z ryżem z dodatkiem koperku. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na sos :
    300 g mielonego z indyka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    2 szkl wody
    6 łyżek soczewicy
    3 łyżki serka śmietankowego
    1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Na ryż :
    1/2 szkl. ryżu
    1 szkl. wody
    3 łyżki pokrojonego koperku
    sól do smaku

Gulasz drobiowy z soczewicą i koperkowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodajemy pokrojony koperek oraz solimy do smaku, mieszamy.
    Sos: cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju i dodajemy mięso mielone, smażymy razem przez 5 minut. Wlewamy wodę i gotujemy przez 15 minut. Wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 15 minut, mieszamy. Do sosu dodajemy przyprawy i serek, zagotowujemy.
    Podajemy z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy