Gulasz drobiowy a’la puszkin

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kilkanaście lat temu jakby ktoś powiedział, bierzcie i jedzcie…a gdzie! A teraz jedno z naszych ulubionych dań. Mowa o gulaszu z żołądków drobiowych. Aby urozmaicić menu naszej kuchni, co jakiś czas wprowadzamy modyfikacje wynikające z naszych doświadczeń i upodobań smakowych. Staramy się, by nasze dania nie były monotonne, choć tradycją nie gardzimy i wprost uwielbiamy. Tym razem na tapetę poszły puszki, jako fajny dodatek do mięsa. Urozmaicają one danie pod względem smakowym, jak i wizualnym. Gulasz świetnie komponuje się nie tylko z ziemniakami. Wspaniale komponuje się z ryżem lub wszelkimi rodzajami kasz.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych z kurczaka
    1 cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 puszki ciecierzycy
    1 mała puszka groszku konserwowego
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    1 łyżka mąki
    rosół drobiowy
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    1 łyżka lubczyku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz drobiowy a’la puszkin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz drobiowy a’la puszkin 1. Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy w paski.
    Cieciorkę, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, zalew nie wylewamy.
    Cebulę siekamy i lekko szklimy na rozgrzanym oleju.
    Dodajemy pokrojone mięso, smażymy przez kwadrans, często mieszamy, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z mięsem. Dodajemy zalewy, uzupełniamy rosołem do stanu 1,2-1,5 litra. Dusimy pod przykryciem przez dwa kwadransy na średnim ogniu, później redukujemy płomień do najmniejszego i dusimy kolejne 30 minut. Często mieszamy, by sos nie przypalił się. W między czasie dodajemy obie papryki i lubczyk.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować