Gulasz drobiowo-kurkowy

0 (0 ocen)

Uwielbiam kurki. Jak już kiedyś pisałam kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u Dziadka na wsi. Będzie jak znalazł na obiad dla zabieganych. Do tego kasza i ogóreczki małosolne.

Składniki:

  • duży podwójny filet z kurczaka
    200g kurek
    cebula
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    łyżka przyprawy do gulaszu
    łyżeczka słodkiej papryki
    2 ziarenka ziela ang.
    2liście laurowe
    2 łyżki mąki pszennej
    0,75l rosołu drobiowego

Gulasz drobiowo-kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu/ew. wody, dodać ziele ang. i liście laurowe.

    Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Mąkę wymieszać w 1/3 szkl zimnej wody, zagęścić gulasz. W razie konieczności doprawić do smaku. Podawać z kaszą i ogórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy