Gulasz dla niejadka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealny dla gości i dla niejadków, ciekawy wygląd. Inny niż zwykle.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki
    2 cebule
    2 duże ząbki czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki (wersja na ostro ½ łyżeczki papryki ostrej)
    1 łyżka vegety
    1 łyżeczka majeranku
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    ½ łyżeczki pieprzu
    szczypta soli
    3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego - opcjonalnie
    kawałek pora
    2 marchewki
    1 mała pietruszka
    mały kawałek selera
    2 łyżki oleju/oliwy
    1 łyżka mąki

Gulasz dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę.
  • 2. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku. Dodać mięso i przesmażyć.
  • 3. Marchew i pietruszkę pokroić na talarki i wyciąc z nich gwiazdki foremką do ciastek. Resztę pokroić w kosteczkę. Pora i selera pokroić, dodać razem z gwiazdkami do mięsa i przesmażyć.
  • 4. Zalać wszystko wodą i dusić około 15 min na małym ogniu,pod przykryciem. Po tym czasie dodać vegetę, listek laurowy, zielel angielskie, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Przyprawić solą. Na końcu dodać łyżkę mąki,rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około 5 min.
  • 5. Podawać z ziemniakami lub makaronem i duszoną na maśle marchewką.

    Przepis na duszoną marchewkę http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tarta-marchew-duszona-na-masle-1

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy