Gulasz dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę.
2.Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku. Dodać mięso i przesmażyć.
3.Marchew i pietruszkę pokroić na talarki i wyciąc z nich gwiazdki foremką do ciastek. Resztę pokroić w kosteczkę. Pora i selera pokroić, dodać razem z gwiazdkami do mięsa i przesmażyć.
4.Zalać wszystko wodą i dusić około 15 min na małym ogniu,pod przykryciem. Po tym czasie dodać vegetę, listek laurowy, zielel angielskie, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Przyprawić solą. Na końcu dodać łyżkę mąki,rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około 5 min.
5.Podawać z ziemniakami lub makaronem i duszoną na maśle marchewką.
Przepis na duszoną marchewkę http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tarta-marchew-duszona-na-masle-1
Komentarze