Gulasz a'la węgierski

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepyszny, rozgrzewający i jednogarnkowy obiad dla całej rodziny :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
    5 plasterków gotowanego (lub wędzonego) boczku
    1 laska kiełbasy (np. podwawelskiej)
    4 szklanki bulionu (np. z 2 kostek rosołowych)
    2 marchewki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    5 średnich ziemniaków
    czerwona papryka
    żółta papryka
    1 szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej takiego z kartony) lub passaty pomidorowej
    ziele angielskie
    liść laurowy
    2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    1 łyżeczka mąki
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz a'la węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, boczek i kiełbasę należy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kolejno mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem (pozostawiamy pół szklanki do mąki) i gotujemy ok. 25 minut pod przykryciem.
    W czasie kiedy mięso będzie się gotować, pokrój wszystkie warzywa w kostkę . Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i smaż warzywa. Kiedy będą już ładnie zarumienione dodaj je do garnka z mięsem, kolejno wlej przecier pomidorowy (lub passate). Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, mielone papryki, sól i pieprz do smaku. Gotuj 25 minut aż gulasz zacznie gęstnieć. Pozostały bulion wymieszaj z mąką i wlej do garnka. Gotuj jeszcze 10 minut.

Porady

Gulasz podaję z bagietką czosnkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować