Gulasz a'la strogonow

0 (0 ocen)

Strogonow z wieprzowiny smakuje podobnie do oryginału ale jest wiele tańszy. Przygotowałam go z łopatki wieprzowej.

Składniki:

  • 500 gram łopatki wieprzowej
    5 ogórków konserwowych
    1 papryka czerwona
    30 dkg pieczarek
    mała cebula
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    100 ml kremówki 30%
    papryka słodka i ostra
    olej do smażenia

Gulasz a'la strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy w plasterki,pozbywając się różnych włókniny części i tłuszczu. Doprawiamy przyprawami i smażymy na małej ilości oleju, o chwili dodajemy przeciśnięty czosnek. W osobnym garnku smażymy paprykę,cebulę i pieczarki - wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Dodajemy do mięsa. Dusimy aż łopatka zmięknie. Następnie dole wam kremówkę i pokrojone w kostkę karniszony. Dusimy kolejne 10 minut.
    Podałam z kluskami śląskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy