Gulasz

  • wyświetlono: 258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Gulasz, najlepszy,,,wybierasz mięso jakie chcesz, wykonanie zawsze takie same, zmieniasz dodatki, kilka obiadów pod jedną nazwą

IMG_20191026_080709

Składniki


mięso wołowe, wieprzowe (szynka lub łopatka), filet z kurczaka lub indyka – około 1/2 kg
1 cebula
5 ziaren ziela angielskiego
ząbek czosnku
2 liście laurowe
mąka do oprószenia mięsa
łyżka smalcu
łyżka oleju
łyżka masła
3 płaskie łyżki papryki słodkiej w proszku
sól, pieprz
ostra papryka (do smaku)

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsypać delikatnie mąką. Rozgrzać olej z łyżką masła na patelni i przyrumienić mięso. Pokroić cebulę w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać do cebuli paprykę w proszku i przesmażyć kilka minut mieszając co chwilę. W garnku zagotować około szklanki wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku. Zagotować wodę w czajniku. Mięso przesypac do garnka z wodą, PAtelnie przelać odrobiną wrzątku i wlać do garnka, Cebulę wraz z papryką przesypać do garnka z mięsem, patelnie przelać odrobiną wody i przelać do garnka z mięsem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Może to trwać od godziny do dwóch w zależności od rodzaju mięsa. Jeśli objętość sosu się zmniejszy, dolać trochę wody i wymieszać.
    Zagęszczenie sosu:
    Ziemniaka ugotować w mundurku. Obrać ziemniaka ze skórki i rozgnieść, dodać śmietanę (2 łyżki 30%) i połączyć z gulaszem, żeby zagęścić sos. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Lub łyżkę mąki rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu i gotować chwilę na małym ogniu.

Porady

u mnie podany z pampuchem i surówką z marchewki i selera

Składniki:
mały seler
śmietana lub jogurt naturalny
sól, pieprz
łyżeczka soku z cytryny


Sposób wykonania:
Selera ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Przyprawiamy solą (można też pieprzem). Skrapiamy sokiem z cytryny. Można dodać pokrojone orzechy włoskie.

Marchewka
Składniki:
3-4 marchewki
1 jabłko
sok z ćwiartki cytryny
szczypta cukru

Sposób wykonania:
Marchewkę, jabłko ścieramy na tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny. Możemy posłodzić. Świetnie smakuje również z kawałkami świeżej pomarańczy lub mandarynki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsow_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadgulaszsosjednogarnkowewieprzowypyszny gulaszdrobiowywpłowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0awenjd

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gulasz meksykański

Pyszny rozgrzewający i pikantny...

gulasz z dziczyzny

Dodane przez: ula243

Gulasz z sarniny

Sasiad ,ktory jest mysliwym obdarowal...

gulasz drobiowy

Dodane przez: rena123

Najprostszy gulasz drobiowy

Łatwy i pyszny gulasz z filetów...

Gulasz drobiowy

Dodane przez: Krystyna32

Gulasz drobiowy

Prosty i szybki do przygotowania...

image-06rjonq

Dodane przez: monika016

Gulasz warzywny

Gulasz kojarzy się przede wszystkim...

image-1ql4i1u

Dodane przez: Mariola123

GULASZ RYBNY

Gulasz rybny to pyszne, sycące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE