gulasz

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

mięso idealnie komponuje się z warzywami ,

  • 6 godz.

Składniki:

  • • 80 dag wieprzowej łopatki
    • Po 1 papryce żółtej i czerwonej
    • 30 dag pieczarek
    • 4 cebule
    • Po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, ostrej papryki, majeranku,
    • 3 ząbki czosnku
    • Po 2 liście laurowe i ziela angielskie
    • Sól
    • Olej do smażenia

Gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę ok 2cm na 2 cm doprawiamy słodką i ostrą papryką, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
    Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka.
    Na rozgrzanym oleju smażymy mięso, a potem pieczarki z cebulą.
    Do garnka przekładamy przesmażone mięso, pieczarki z cebulą i pokrojoną paprykę. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą tak aby zawartość garnka była przykryta. Dusimy do miękkości na średnim ogniu.

Porady

gulasz pasuje zarówno do ziemniaków jak i kasz ,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy