• 80 dag wieprzowej łopatki
• Po 1 papryce żółtej i czerwonej
• 30 dag pieczarek
• 4 cebule
• Po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, ostrej papryki, majeranku,
• 3 ząbki czosnku
• Po 2 liście laurowe i ziela angielskie
• Sól
• Olej do smażenia
1.Mięso kroimy w kostkę ok 2cm na 2 cm doprawiamy słodką i ostrą papryką, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka.
Na rozgrzanym oleju smażymy mięso, a potem pieczarki z cebulą.
Do garnka przekładamy przesmażone mięso, pieczarki z cebulą i pokrojoną paprykę. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą tak aby zawartość garnka była przykryta. Dusimy do miękkości na średnim ogniu.
Komentarze