Gulasz

  • wyświetlono: 257 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gulasz zawsze był pysznym i łatwym daniem,natomiast trochę trzeba mu poświecić czasu żeby taki się stał.Można go robić na wiele sposobów i na pewno jeszcze jeden przepis na gulasz znajdzie się u mnie,ale tymczasem zachęcam do zrobienia i spróbowania tego.

DYz76EeX0AUrXDy
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

2 paczki sosu myśliwskiego bądź sosu pieczeniowego (jasny lub ciemny)
1 kg karczku/łopatki lub szynki bez kości
makaron świderki
3/4 spore ziemniaki
200g boczku
200g pieczarek
1 żółta papryka
1 marchewka
1 cebula
1 cebula czerwona

Marynata

przyprawa do gulaszu
pieprz czarny mielony
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
papryka ostra mielona

Przyprawy

4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz

  • Gulasz1. 1.Mięsko kroimy w kosteczkę,a następnie odkładamy do miski.
    2.Obydwie cebulę,pieczarki i boczek kroję w kosteczkę i daje do oddzielnego naczynia.
    3.Po wyczyszczeniu stanowiska smarujemy całe mięsko marynatą i wkładamy do lodówki na 15 minut.
    4.W tym czasie rozgrzewamy brytfannę i smażymy boczek,pieczarki i cebule.Mieszamy co jakiś czas na małym gazie.
    5.W czasie gdy nam się robi kroimy żółtą paprykę i marchewkę w kosteczkę.Gdy już to zrobimy odkładamy je do mniejszej miseczki.
    6.Wyciągamy mięso i wsypujemy do brytfanny,co jakiś czas mieszając.
    7.Obieramy ziemniaki,oczyszczamy i kroimy w kosteczkę.
    8.Kiedy nasze mięsko się zarumieni wlewamy wodę (tak żeby zakryło wszystko) i dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaczki.
    9.Na końcu dodajemy przyprawy.
    10.Dusimy na średnim ogniu do chwili zmięknięcia ziemniaków.
    11.Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy marchewkę i paprykę,a następnie wsypujemy 2 paczuszki sosu myśliwskiego lub pieczeniowego (jak kto woli). Następnie zostawiamy na gazie na jakieś 10-15 min co jakiś czas mieszając.
    12.W tym samym czasie nastawiamy garnek z osoloną wodą na makaron i gdy woda będzie gorąca (będzie wrzeć) wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości.

Porady

Gulasz świetnie smakuje również z kaszą.Jako dodatek polecam kiszone ogórki.Ponadto do sosu możemy dodać jeszcze łyżkę śmietany 18% i vegetę (wedle uznania) .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaron świderkigulaszobiadgotowanie

Komentarze

Podobne przepisy

gulasz drobiowy

Dodane przez: rena123

Najprostszy gulasz drobiowy

Łatwy i pyszny gulasz z filetów...

image-06rjonq

Dodane przez: monika016

Gulasz warzywny

Gulasz kojarzy się przede wszystkim...

Gulasz drobiowy

Dodane przez: Krystyna32

Gulasz drobiowy

Prosty i szybki do przygotowania...

gulasz myśliwski

Dodane przez: rena123

Gulasz myśliwski

Gulasz wieprzowy z dodatkiem grzybków...

Gulasz tajski

Dodane przez: Futka

Gulasz tajski

Propozycja na smakowity, wyrazisty...

Gulasz pasterski

Dodane przez: 2milutka

Gulasz pasterski

Gulasz pasterski –to przepis z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE