• 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gulasz zawsze był pysznym i łatwym daniem,natomiast trochę trzeba mu poświecić czasu żeby taki się stał.Można go robić na wiele sposobów i na pewno jeszcze jeden przepis na gulasz znajdzie się u mnie,ale tymczasem zachęcam do zrobienia i spróbowania tego.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 paczki sosu myśliwskiego bądź sosu pieczeniowego (jasny lub ciemny)
    1 kg karczku/łopatki lub szynki bez kości
    makaron świderki
    3/4 spore ziemniaki
    200g boczku
    200g pieczarek
    1 żółta papryka
    1 marchewka
    1 cebula
    1 cebula czerwona

    Marynata

    przyprawa do gulaszu
    pieprz czarny mielony
    zioła prowansalskie
    czosnek granulowany
    papryka ostra mielona

    Przyprawy

    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz 1. 1.Mięsko kroimy w kosteczkę,a następnie odkładamy do miski.
    2.Obydwie cebulę,pieczarki i boczek kroję w kosteczkę i daje do oddzielnego naczynia.
    3.Po wyczyszczeniu stanowiska smarujemy całe mięsko marynatą i wkładamy do lodówki na 15 minut.
    4.W tym czasie rozgrzewamy brytfannę i smażymy boczek,pieczarki i cebule.Mieszamy co jakiś czas na małym gazie.
    5.W czasie gdy nam się robi kroimy żółtą paprykę i marchewkę w kosteczkę.Gdy już to zrobimy odkładamy je do mniejszej miseczki.
    6.Wyciągamy mięso i wsypujemy do brytfanny,co jakiś czas mieszając.
    7.Obieramy ziemniaki,oczyszczamy i kroimy w kosteczkę.
    8.Kiedy nasze mięsko się zarumieni wlewamy wodę (tak żeby zakryło wszystko) i dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaczki.
    9.Na końcu dodajemy przyprawy.
    10.Dusimy na średnim ogniu do chwili zmięknięcia ziemniaków.
    11.Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy marchewkę i paprykę,a następnie wsypujemy 2 paczuszki sosu myśliwskiego lub pieczeniowego (jak kto woli). Następnie zostawiamy na gazie na jakieś 10-15 min co jakiś czas mieszając.
    12.W tym samym czasie nastawiamy garnek z osoloną wodą na makaron i gdy woda będzie gorąca (będzie wrzeć) wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości.

Porady

Gulasz świetnie smakuje również z kaszą.Jako dodatek polecam kiszone ogórki.Ponadto do sosu możemy dodać jeszcze łyżkę śmietany 18% i vegetę (wedle uznania) .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron świderki (fusilli)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.45 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami

4.51 (152 ocen)

Gulasz z ziemniakami

To może cię zainteresować