Gugelhupf, babka orzechowa z czekoladą

4.25 (4 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna babka orzechowa, zachwycie niejedno wyrafinowane podniebienie. Smakuje świetnie z odrobiną bitej śmietany.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek
    200 g cukru
    230 g masła
    150 g mąki
    110 g orzechów laskowych lub włoskich (mielonych)
    70 g czekolady (zmielonej lub startej na wiórka)
    6 łyżek mleka
    1 cukier waniliowy
    3/4 opakowania proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka orzechowa Desery

Gugelhupf, babka orzechowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Produkty , które będziemy potrzebować do zrobienia babki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągamy odpowiednio wcześnie jajka i masło z lodówki.
    W przygotowaniu babki pomocny będzie robot kuchenny lub mikser.
    1. Masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. W trakcie miksowania dodajemy po jednym żółtku. Ucieramy do powstania puszystej masy.
    2. Orzechy i czekoladę mielimy .
    3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    4. Do utartej masy dodajemy partiami mąkę, orzechy i czekoladę, na końcu mleko.
    5. Ubijamy na sztywno pianę z białek dodając szczyptę soli.
    6. Ubite białka dodajemy do masy stopniowo, mieszkając delikatnie łyżką lub szpachelką do ciast.
    7. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki obsypanej delikatnie bułką tartą.
    8. Babkę pieczmy w 180 stopniach przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Porady

Babka świetnie smakuje, oblana czekoladą i posypana kawałkami orzechów. Dla leniwych polecam posypać cukrem pudrem i podawać w towarzystwie bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Babka orzechowa

To może cię zainteresować