Guacamole z krakersami

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Guacamole to meksykański sos na bazie awokado, świetnie sprawdzi się na imprezę podany z krakersami.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
    1 średni pomidor
    1 mała czerwona cebula
    1 kropla sosu tabasco
    2 łyżki soku z limonki
    sól gruboziarnista
    szczypta chili świeżo zmielonego
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Dodatkowo:
    krakersy
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Guacamole Dip Przekąski

Guacamole z krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado przeciąć na pół usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, polać sokiem z limonki i utrzeć widelcem na gładką masę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tabasco, sól i pokrojonego w drobną kostkę (bez skóry i pestek) pomidora oraz posiekaną cebulkę. Dodać posiekaną natkę, skropić oliwą i posypać świeżo zmieloną chili. Przełożyć do miski i podawać z krakersami. Smacznego!

Porady

Aby awokado nie utleniło się - od razu po przełożeniu do miski skrop je sokiem z limonki. Jeśli kupiłaś/kupiłeś mało dojrzałe awokado, zawiń je w gazetę i pozostaw w temperaturze pokojowej - szybciej zmięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Cebula Chili Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować