Guacamole

4.5 (174 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Guacamole to tradycyjna, meksykańska salsa przyrządzana na bazie awokado. Możemy przygotować ją w klasycznej wersji lub wzbogacić ulubionymi składnikami. Guacamole jest świetnym dodatkiem do tortilli, ryb, mięs, pieczonych warzyw, ale także świeżego pieczywa.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 2 dojrzałe awokado
    - sok z ½ limonki
    - 1 ząbek czosnku
    - ½ czerwonej cebuli
    - 1 papryczka Jalapeño
    - ¼ papryki czerwonej
    - natka pietruszki lub kolendry
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Guacamole Pasty

Guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, pietruszkę lub kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)

Porady

*** Do przygotowania guacamole wybierajmy tylko dojrzałe i odpowiednio miękkie awokado. *** Sok z limonki możemy zastąpić także sokiem z cytryny. Sok z tych owoców nadaje paście świetnego smaku, ale także zapobiega ciemnieniu awokado. *** Klasyczna wersja serwowana jest najczęściej ze świeżą kolendrą. Ja nie przepadam za jej smakiem, dlatego do swojego guacamole dodałam natkę pietruszki, ale pastę możemy wzbogacić także świeżą bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować