Meksykańska salsa z awokado w roli głównej. Jest niezwykle zdrowa, bo awokado zawiera dobre dla naszego organizmu kwasy omega-3, przeciwutleniacze i mnóstwo witamin. Guacamole pasuje idealnie jako dodatek do nachosów, sos do tortilli lub enchilady.
Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 limonki
4 pomidorki koktajlowe lub 1 normalny
pół szalotki
kawałek papryczki chilli
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1.1 awokado rozgniatamy widelcem a drugie kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sokiem z limonki aby nie ściemniało. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i lekko odciskamy. Papryczkę i szalotkę również kroimy drobno. Warzywa mieszamy z awokado, dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze