Grzyby z porem i mascarpone

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Grzyby leśne (można użyć mrożonych) uduszone z dodatkiem pora w gęstym, kremowym sosie z sera mascarpone. Doskonałe w duecie z makaronem, ryżem lub kopytkami. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do placków ziemniaczanych :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g obgotowanych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
    100 g pora (biała część)
    150-250 g sera mascarpone
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzyby z porem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby świeże czyścimy, kroimy w plasterki, obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, wkładamy do świeżej osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut. Jeśli używamy grzybów mrożonych, pokrojonych i obgotowanych przed zamrożeniem, wkładamy je bez rozmrażania do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 10 minut od ponownego zagotowania. Ugotowane grzyby odcedzamy.
  • 2. Pora obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w paseczki. Klarowane masło roztapiamy na głębokiej patelni, wkładamy pora, smażymy kilka minut i dodajemy grzyby, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu ok. 5-7 minut pod przykryciem. Dodajemy ser i podgrzewamy do zagotowania.
    Ilość sera zależy od gęstości sosu, który chcemy otrzymać. Jeśli ma być gęsty, dodajemy więcej sera, jeśli wolimy rzadszą konsystencję, używamy mniej sera i dodajemy trochę więcej wody. Potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem wsypujemy posiekaną pietruszkę i całość mieszamy.
  • Grzyby z porem i mascarpone 3. Jeśli podajemy z grzyby z makaronem (polecam!) możemy sos podać oddzielnie, a ugotowany makaron oddzielnie, albo wymieszać sos z makaronem.

Porady

W sezonie grzybowym warto przygotować kilka porcji mrożonych grzybów. Ja przygotowuję mrożonki z grzybów oczyszczonych, pokrojonych, umytych, obgotowanych i opłukanych z piany, która wytwarza się w czasie gotowania. Obgotowane grzyby porcjuję, pakuję do woreczków na mrożonki i zamrażam. Tak zamrożone grzyby wystarczy wrzucić do osolonej wrzącej wody, pogotować ok. 10 minut i przygotować sos. Można też je wrzucić bezpośredni do wywaru, jeśli chcemy przygotować zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mascarpone Por Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować