Grzyby z porem i mascarpone

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Grzyby leśne (można użyć mrożonych) uduszone z dodatkiem pora w gęstym, kremowym sosie z sera mascarpone. Doskonałe w duecie z makaronem, ryżem lub kopytkami. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do placków ziemniaczanych :)

portret
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

250 g obgotowanych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
100 g pora (biała część)
150-250 g sera mascarpone
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby z porem i mascarpone

  • 1. Grzyby świeże czyścimy, kroimy w plasterki, obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, wkładamy do świeżej osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut. Jeśli używamy grzybów mrożonych, pokrojonych i obgotowanych przed zamrożeniem, wkładamy je bez rozmrażania do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 10 minut od ponownego zagotowania. Ugotowane grzyby odcedzamy.
  • 2. Pora obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w paseczki. Klarowane masło roztapiamy na głębokiej patelni, wkładamy pora, smażymy kilka minut i dodajemy grzyby, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu ok. 5-7 minut pod przykryciem. Dodajemy ser i podgrzewamy do zagotowania.
    Ilość sera zależy od gęstości sosu, który chcemy otrzymać. Jeśli ma być gęsty, dodajemy więcej sera, jeśli wolimy rzadszą konsystencję, używamy mniej sera i dodajemy trochę więcej wody. Potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem wsypujemy posiekaną pietruszkę i całość mieszamy.
  • Grzyby z porem i mascarpone3. Jeśli podajemy z grzyby z makaronem (polecam!) możemy sos podać oddzielnie, a ugotowany makaron oddzielnie, albo wymieszać sos z makaronem.

Porady

W sezonie grzybowym warto przygotować kilka porcji mrożonych grzybów. Ja przygotowuję mrożonki z grzybów oczyszczonych, pokrojonych, umytych, obgotowanych i opłukanych z piany, która wytwarza się w czasie gotowania. Obgotowane grzyby porcjuję, pakuję do woreczków na mrożonki i zamrażam. Tak zamrożone grzyby wystarczy wrzucić do osolonej wrzącej wody, pogotować ok. 10 minut i przygotować sos. Można też je wrzucić bezpośredni do wywaru, jeśli chcemy przygotować zupę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

porgrzyby leśnekolacjaobiadmascarponegęsty sos grzybowygrzyby leśne mrożone

Komentarze

Podobne przepisy

risotto

Dodane przez: Futka

Risotto z porem i szafranem

Propozycja na smaczne, pożywne,...

zrazy z porem i marchewka

Dodane przez: agarybak76

Zrazy z marchewką i porem

Apetycznie wyglądają i szybko znikają...

Quiche z kurczakiem i porem

Dodane przez: Kloruś

Quiche z kurczakiem i porem

Quiche to bardzo uniwersalne danie....

Karkówka pieczona z porem i marchewką

Dodane przez: Aneta_77

Karkówka pieczona z porem i marchewką

Pyszne i syte danie z karkówki...

Quiche z  porem i szynką

Dodane przez: Imiona

Quiche z porem i szynką

Quiche (czyt. kisz) to bardzo popularne...

image-1pwyul8

Dodane przez: xamelka1

Schabowe z porem i topionym serkiem

Por i topiony serek sprawdził się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE