Grzyby z papryką w musztardzie po chorwacku

  • wyświetlono: 1892 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Lubicie grzyby? My bardzo

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 czerwone papryki
1 papryka żółta
600 g grzybów leśnych
Zalewa:
150 ml octu 10%
200 ml wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
10 ziaren czarnego pieprzu
6 liści laurowych
Omasta:
150 g musztardy stołowej
150 g musztardy dijon
150 ml oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby z papryką w musztardzie po chorwacku

  • Grzyby z papryką w musztardzie po chorwacku1. Przygotowujemy marynatę.
    Papryki kroimy w paski, grzyby-większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości.
    Pokrojone papryki i grzyby wrzucamy do marynaty, zagotowujemy, trzymamy na gazie około 10 min. Odcedzamy, studzimy.
    Musztardę i olej mieszamy, dodajemy ostudzone grzyby i paprykę.
    Całość dokładnie łączymy i przekładamy do słoików.
    Nie jest konieczna pasteryzacja. Tak przygotowane grzyby można przechowywać rok w ciemnym miejscu. My jednak dokonaliśmy pasteryzacji ;) gdyż obdarujemy słoiczkami naszych najbliższych ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybygrzyby leśnie

Komentarze

Podobne przepisy

Grzyby po grecku na zimę

Dodane przez: Patrycja33

Grzyby po grecku na zimę

Grzyby po grecku królują w moim...

Grzyby w pomidorach z cebulą

Dodane przez: bienpyt

Grzyby w pomidorach z cebulą

Moja rodzina uwielbia potrawkę...

Pikle w musztardzie

Dodane przez: aniak

Pikle w musztardzie

Przepis na te pikle znalazłam dawno...

Ogórki w musztardzie

Dodane przez: mirelaj

Ogórki w musztardzie sarepskiej

Ogórki w musztardzie

Grzyby w marynacie z octu jabłkowego

Dodane przez: rena123

Grzyby w marynacie z octu jabłkowego

Samodzielnie przygotowane grzyby...

Grzyby w maśle (na zimę)

Dodane przez: igraszki losu

Grzyby w maśle (na zimę)

Kolejna z metod zatrzymania smaku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE