Grzyby w soli

  • wyświetlono: 4058 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

grzyby należy szybko przerobić, oto jeden ze sposobów i baza do wielu dań.

ciastto80

Składniki

świeże maślaki / ja użyłam ilość odpowiadającą największemu garnkowi ;)
ok. 3 łyżek oleju
sól do smaku
woda

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby w soli

  • Grzyby w soli-czyszczenie1. Grzyby oczyścić i sparzyć-odcedzić, (wywar zlać do oddzielnego naczynia, będzie baza do sosu, zupy itp.)
  • Grzyby w soli-wkładanie do słoików2. Odcedzone grzyby posolić do smaku i wlać olej. Włożyć do słoików.
  • Grzyby w soli-pasteryzowanie3. Pasteryzować, od zagotowania ok. 30 minut.

Porady

Z wywaru od gotowania grzybów przyrządzam zupę .
Z grzybów szybko można zrobić sos, dodać do bigosu, kapusty z grzybami, zrobić farsz do pierogów/ uszek

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylagrzybymaślakiPrzetworybaza do sosubaza do zupy
 

Komentarze

Podobne przepisy

grzybki

Dodane przez: magda28

Grzyby w pomidorach

Idealne jako baza na pizze lub...

Grzyby marynowane w occie

Dodane przez: LenaGotuje

Grzyby marynowane w occie

Podgrzybki marynowane w occie to...

image-0tor2kj

Dodane przez: bozena58

Grzyby w zalewie ketchupowej

pyszna sałatka grzybowa

Grzyby

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Dary z lasu to najcenniejsze złoto,...

Grzyby w ketchupie do słoików

Dodane przez: Serdenka

Grzyby w ketchupie do słoików

Można podawać jako dodatek do ziemniaków,...

Grzyby marynowane w rosole

Dodane przez: Kasja1986

Grzyby marynowane w rosole

Propozycja dla wielbicieli grzybów...