Takie grzyby w słoikach, to dowód, że nawet w warunkach polowych można robić przetwory. Jeśli nie ma możliwości, żeby suszyć, albo marynować grzyby, to wystarczy po prostu zapakować do słoików. Nic nie powinno się zmarnować.
Grzyby w słoikach na sos lub zupę bez przypraw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby leśne dokładnie przebrać, oczyścić, umyć. Jeśli są większe, to pokroić.
Do garnka nalać 1/2 szklanki wody i włożyć czyste grzyby. Gotować ok 15 min. Dodać sól do smaku. Przełożyć gorące do wyparzonych słoików. Przykrywki też muszą być wyparzone. Dokładnie zamknąć i odwrócić do góry denkami. Pozostawić do wystudzenia.
Można, po powrocie do domu, jeszcze dla pewności pasteryzować ok 10 min.
Doskonały dodatek do sosów, zup.
Smacznego.
Komentarze