Grzyby w słoikach na sos lub zupę bez przypraw

3.88 (8 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Takie grzyby w słoikach, to dowód, że nawet w warunkach polowych można robić przetwory. Jeśli nie ma możliwości, żeby suszyć, albo marynować grzyby, to wystarczy po prostu zapakować do słoików. Nic nie powinno się zmarnować.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • grzyby leśne ( podgrzybki, prawdziwki, koźlaki )
    sól
Wystaw ocenę:

3.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby w słoikach na sos lub zupę bez przypraw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby leśne dokładnie przebrać, oczyścić, umyć. Jeśli są większe, to pokroić.
    Do garnka nalać 1/2 szklanki wody i włożyć czyste grzyby. Gotować ok 15 min. Dodać sól do smaku. Przełożyć gorące do wyparzonych słoików. Przykrywki też muszą być wyparzone. Dokładnie zamknąć i odwrócić do góry denkami. Pozostawić do wystudzenia.
    Można, po powrocie do domu, jeszcze dla pewności pasteryzować ok 10 min.
    Doskonały dodatek do sosów, zup.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować