rondel obranych, umytych i ugotowanych w osolonej wodzie z dodatkiem soku z połowy cytryny grzybów leśnych - u mnie podgrzybki i prawdziwki
1,5 szklanki wody
pół szklanki octu 10%
łyżka soli
3 czubate łyżeczki cukru
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
gorczyca
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
2 cebule
Grzyby w słodko-kwaśnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane w posolonej wodzie z sokiem z połowy cytryny grzyby przelać zimną wodą. W garnuszku zagotować wodę z octem w proporcji 1 część octu na 3 części wody, dodać cukier, sól, paprykę, wymieszać. Na wrzącą zalewę wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, pogotować razem kilka minut, dodać również grzyby, Gotować pod przykryciem najlepiej na małym ogniu całość razem przez kilka następnych minut. Do przygotowanych słoików powrzucać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i po trochu gorczycy, dołożyć grzyby, zalać pozostałą zalewą, pozakręcać i pasteryzować 20 minut. Wyjąć i poustawiać do góry dnem.
Komentarze