Grzyby w słodko-kwaśnej marynacie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Inna odmiana marynowanych grzybków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • rondel obranych, umytych i ugotowanych w osolonej wodzie z dodatkiem soku z połowy cytryny grzybów leśnych - u mnie podgrzybki i prawdziwki
    1,5 szklanki wody
    pół szklanki octu 10%
    łyżka soli
    3 czubate łyżeczki cukru
    pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    gorczyca
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz w ziarnach
    2 cebule
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby w słodko-kwaśnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane w posolonej wodzie z sokiem z połowy cytryny grzyby przelać zimną wodą. W garnuszku zagotować wodę z octem w proporcji 1 część octu na 3 części wody, dodać cukier, sól, paprykę, wymieszać. Na wrzącą zalewę wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, pogotować razem kilka minut, dodać również grzyby, Gotować pod przykryciem najlepiej na małym ogniu całość razem przez kilka następnych minut. Do przygotowanych słoików powrzucać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i po trochu gorczycy, dołożyć grzyby, zalać pozostałą zalewą, pozakręcać i pasteryzować 20 minut. Wyjąć i poustawiać do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować