Grzyby pasteryzowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone grzyby pokrajać w paski, cebulę w drobną kostkę, włożyć do garnka, dodać sól i dusić 12 minut, czyli do chwili odparowania nadmiaru soku. Dodać pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w łyżce wody, zagotować. Gorące grzyby włożyć do słoików, zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Słoiki o pojemności 0,5l gotować około godziny, większe-o 20minut dłużej. Po wyjęciu możliwie szybko ochłodzić, sprawdzić szczelność zamknięcia, wstawić do zimnej spiżarni lub piwnicy.
Po otwarciu słoików zimą wystarczy grzyby zagotować z tłuszczem lub śmietaną.
Porady
Można pasteryzować większą ilość grzybów zwiększając odpowiednio ilość wody i soli do smaku.
Komentarze