Grzyby pasteryzowane

4.5 (141 ocen)

Ten przepis od chrzestnego.

Składniki:

  • 2 kg grzybów jednego rodzaju lub grzybów mieszanych, 20dkg cebuli, szklanka wody, sól do smaku pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Grzyby pasteryzowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone grzyby pokrajać w paski, cebulę w drobną kostkę, włożyć do garnka, dodać sól i dusić 12 minut, czyli do chwili odparowania nadmiaru soku. Dodać pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w łyżce wody, zagotować. Gorące grzyby włożyć do słoików, zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Słoiki o pojemności 0,5l gotować około godziny, większe-o 20minut dłużej. Po wyjęciu możliwie szybko ochłodzić, sprawdzić szczelność zamknięcia, wstawić do zimnej spiżarni lub piwnicy.
    Po otwarciu słoików zimą wystarczy grzyby zagotować z tłuszczem lub śmietaną.

Porady

Można pasteryzować większą ilość grzybów zwiększając odpowiednio ilość wody i soli do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować