Dziś zwykły ale za razem przepyszny obiadek, a że mamy sezon grzybowy na pewno prawie każdy uwielbia grzyby leśne smażone czy też w sosie śmietanowym zgadzacie się ze mną ?
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
820 g grzybów leśnych przed oczyszczeniem ( u mnie opieńki ),
2 średniej wielkości cebule,
0,5 łyżeczki soli drobnej i pieprzu naturalnego,
5 - 6 łyżek oleju
Grzyby opieńki smażone z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyniesione z lasu grzyby w zależności kto jakie lubi oczyścić zalać wodą i umyć najlepiej w kilkunastu wodach aby były dobrze czyste. Z wypłukanych grzybów wylać wodę można jej nadmiar przelać przez durszlak razem z grzybami
2.Wypłukane dokładnie grzyby przełożyć do wysokiego garnka posolić i zalać wodą do zakrycia się grzybów, gdy grzyby zaczną się gotować zmniejszyć ogień zebrać powstałą podczas gotowania pianę i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Po ugotowaniu przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody
3.W czasie gdy grzyby ociekają z nadmiaru wody na patelnię wlać olej dodać pokrojoną w piórka cebulę posolić ją pół łyżeczki soli i podsmażyć do jej zeszklenia, następnie dodać grzyby i podsmażając na wolnym ogniu dodać świeżo zmielony pieprz naturalny, podsmażone zdjąć z ognia
4.Tak przygotowane grzybki podałam z ziemniakami oraz dodatkowo jajko sadzone, można również zajadać z samym chlebem kto jak lubi. Niby nic wielkiego a jednak tak się najedliśmy jak bąki. Może grzyby nie są dobrym dodatkiem do obiadów my jednak gdy jest sezon uwielbiamy właśnie w tej formie, są też tacy co lubią tak smażone z dodatkiem jajek taka ' Ala jajecznica
Komentarze