Grzyby marynowane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Byłam wczoraj w lesie i nazbierałam mnóstwo grzybów, więc postanowiłam je zamarynować.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 kg grzybów obranych
    4 średnie cebule

    Zalewa:
    1 szklanka octu
    3 szklanki wody
    kilka ziarenek pieprzu
    2 łyżki cukru
    kilka liści i ziela angielskiego

Grzyby marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obrać, umyć, pokroić obgotować w słonej wodzie. Około 40 minut od zagotowania. Cebulę pokroić na ćwiartki.
    Zalewa: szklanka octu, 3 szklanki wody, pieprz, ziele, liście, 2 łyżki cukru zagotować. Grzyby przecedzić na sito, dać do garnka zalać gorącą zalewą. Pozostawić do następnego dnia. Na drugi dzień zagotować 5 minut. Pasteryzować 15 -20 minut.

Porady

Ja użyłam kozaków i borowików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy