Grzyby marynowane w rosole

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Propozycja dla wielbicieli grzybów leśnych. Tak przygotowane stanowią idealny dodatek do zup i sosów.

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • pół litra domowego rosołu z wiejskiego kurczaka
    2 liście laurowe
    6 gałązek tymianku
    6 ząbków czosnku
    pół litra białego wina
    2 garści natki pietruszki
    ziarnisty pieprz kolorowy
    ziarna kolendry
    kg leśnych małych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, kurki...)

Grzyby marynowane w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół, wino i przyprawy mieszamy, a następnie zagotowujemy. Oczyszczone grzyby dodajemy do zalewy i gotujemy około 30 minut. Grzyby przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewamy gorącą marynatą i zakręcamy. Grzyby powinny się marynować około 2 tygodni po tym czasie są gotowe do spożycia. Takie grzyby są wyśmienitą podstawą do zup i sosów grzybowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy