Grzyby marynowane (przepis uniwersalny)

  • wyświetlono: 1223 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jest to przepis uniwersalny, który pochodzi z zapisów mojej mamy. W taki sposób robię różne rodzaje grzybów. Marynowane w ten sposób są pyszne!

DSC_3803k
  • 70min

Składniki

2-3 kg grzybów
Zalewa:
3 litry wody
1,5 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
liście laurowe, ziele angielskie
3 cebule

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby marynowane (przepis uniwersalny)

  • 1. Oczyszczone i umyte grzyby przełożyć do garna z wodą i gotować przez 20 minut.
  • 2. W międzyczasie przygotować zalewę.
    Wszystkie składniki zagotować (z cebulą pokrojoną w plastry).
    .
  • 3. Grzyby przełożyć do zalewy i gotować w niej dodatkowo przez 15 minut.
  • 4. Gorące (z zalewą) przełożyć do słoików i mocno zakręcić.
    Słoiki odwrócić do góry dnem - pozostawiając je tak do ostygnięcia

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylagrzybyocetPrzetworygrzyby marynowane

Komentarze

Podobne przepisy

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Dodane przez: Reniutka

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej...

.

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Znalazłam cały koszyk grzybów w...

Grzyby na ostro

Dodane przez: agazlotko

Marynowane grzyby na ostro

Sezon grzybobrania w pełni. Przepis...

image-0wrfu2k

Dodane przez: paolineczka

Marynowane grzyby po węgiersku

Marynowane grzyby z dodatkiem ostrej...

Grzyby marynowane

Dodane przez: Gregorhspeed

Grzyby marynowane

Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto...

Grzyby marynowane

Dodane przez: czarrna

Grzyby marynowane

Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE